Reistips

Rijnroute – totaal – van bron tot monding

3,289.00

Een spectaculaire ervaring: fietsen van bron tot monding langs één van Europa’s langste en indrukwekkendste stromen, de Rijn. Op zijn 1.239 km lange weg verbindt rivier de Rijn de verschillende culturen en de diverse landschappen van Zwitserland, Vorstendom Liechtenstein, Oostenrijk, Duitsland en Nederland om, tot rust gekomen, uit te monden in de Noordzee. De Rijnroute is een must-do voor fietsliefhebbers! Een enkele etappe van de Rijnroute fietsen kan natuurlijk ook.
De Rijnroute fietsvakantie
De totale Rijnroute is te verdelen in 4 etappes die u ook afzonderlijk kunt boeken.
Rijnroute – etappe 1 – van Chur naar Basel
Het eerste deel van de route voert u vanaf Chur in centraal Zwitserland, de plek waar Voor- en Achter-Rijn samenvloeien,  door Liechtenstein, Oostenrijk en Duitsland naar de fascinerende metropool Basel. De uitzichten onderweg op de imposante Alpenmassieven en het spiegelende Bodenmeer staan borg voor een serie onuitwisbare indrukken.
Alleen etappe 1 fietsen? Boek dan de Rijnroute etappe 1 – van Chur naar Basel fietsvakantie.
Rijnroute – etappe 2 – van Basel naar Speyer
Het tweede deel van de route gaat door het 60 km brede, zogeheten Oberrheingraben. U passeert de bergflanken van het Zwarte Woud, het glooiende Odenwald en de toppen van Vogezen en Pfälzerwald. De natuurlijke grens, die de Rijn hier tussen Frankrijk en Duitsland vormt, spreekt tot de verbeelding: het Franse ‘savoir-vivre’ versus de Duitse ‘Gemütlichkeit’.
Alleen etappe 2 fietsen? Boek dan de Rijnroute etappe 2 – van Basel naar Speyer fietsvakantie.
Rijnroute – etappe 3 – van Speyer naar Keulen
Het derde deel van de route brengt u langs de schilderachtige wijngebieden van Rhein-Hessen en Rheingau. Tussen Rüdesheim en Koblenz gaat het verder door de schitterende natuur langs de bovenloop van de ‘Middenrijn’ met burchten, kastelen en historische vestigingstadjes (UNESCO werelderfgoed) om te eindigen in de magische stad Keulen. 
Alleen etappe 3 fietsen? Boek dan de Rijnroute etappe 3 – van Speyer naar Keulen fietsvakantie.
Rijnroute – etappe 4 – van Keulen naar Rotterdam
Het vierde deel van de route volgt de Nederrijn door één van Europa’s imposantste industriële regio’s, het Roergebied, onder de naam RUHR 2010 volledig herontworpen. Heuvelland gaat over in Oerhollands landschap met rivierdorpjes, polders, molens en dijken afgewisseld met historische stadjes. Nabij dynamisch Rotterdam mondt de Rijn tenslotte uit in de Noordzee. 
Alleen etappe 4 fietsen? Boek dan de Rijnroute etappe 4 – van Keulen naar Rotterdam fietsvakantie.
Hoogtepunten van de Rijnroute fietsvakantie:
• Rijnroute: een maandlange fietsroute langs rivier de Rijn; van bron tot monding
• overwegend vlak tot licht heuvelachtig, goed gemarkeerd
• door 5 landen, 5 culturen
• van alpen tot laagland
• door magnifieke steden en mooie natuur
 
Dag 1
Aankomst Chur
Check-in in uw hotel en laat u bekoren door de romantische sfeer in Chur, de oeroude hoofdstad van het kanton Graubünden. Geniet van het zicht op de Bischofsburg tegen het prachtige, omringende Alpenlandschap. Slenter door het historische stadsdeel om alvast in de stemming te komen voor de enerverende fietsdagen die u wachten.
Dag 2
Rondrit Chur via Disentis (ca. 65 km + trein)
U begint uw dag met een treinreis naar Disentis, waar Voor-Rijn en Achter-Rijn samenvloeien. Na een bezoek aan één van Europa’s oudste kloosters daalt u af door het Voor-Rijndal, waar het reto-romaans nog domineert. Het is een indrukwekkende kloof, met canyonachtige kenmerken, die de Rijn hier heeft uitgesleten. 
Dag 3
Chur â” Feldkirch (ca. 65 km)
Vandaag gaat het, wat vlakker, naar Liechtenstein. In de hoofdstad Vadus zijn er naast een boeiend kunstmuseum, ook vorstelijke wijnkelders waar u op zoek kunt gaan naar een paar uitgelezen wijnen. Op een steenworp afstand ligt het historisch fraaie Feldkirch met het perfect bewaard gebleven slot Schattenburg, dat hoog boven de stad uittorent.
Dag 4
Feldkirch â” St. Gallen (ca. 45 km + trein)
Eenmaal op de fiets volgt u vandaag de wilde, Zwitserse Rijn tot aan de Bodensee. Het nauwe Alpendal verbreedt zich en al gauw dienen zich de eerste wijngaarden aan. Bijzonder is dat in de heuvels rond het historische Altstätten al meer dan 1000 jaar uitstekende wijnen worden geproduceerd. Deze fijne fietsdag eindigt vandaag in St. Gallen.
Dag 5
St.Gallen â” Konstanz (ca. 45 km)
Vandaag op weg langs de oevers van het schilderachtige Bodenmeer. Naar Altenrhein met zijn architectonisch wonderlijke ‘Hundertwasser Markthal’ en het bedevaartsoort Rorschach. De route gaat verder door pittoreske dorpjes omgeven door de appelboomgaarden van Mostindien. Geniet van de avond in het gezellige havengebied van Konstanz.
Dag 6
Konstanz â” Schaffhausen (ca. 50 km)
Na het verlaten van Konstanz passeert u op uw route langs het Bodenmeer schilderachtige, Zwitserse vissersdorpjes. U bezoekt één van de best bewaarde middeleeuwse steden van Zwitserland: Stein am Rhein. Maar het echte hoogtepunt van de dag zijn toch de watervallen en indrukwekkende burcht Munat in Schaffhausen.
Dag 7
Schaffhausen â” Waldshut-Tiengen (ca. 60 km)
Als u wilt zijn de watervallen van Schaffhausen per boot van écht dichtbij te bewonderen. Eenmaal op de fiets op weg naar Waldshut blijken het klooster op het eiland Rheinau, de charmante vissersplaatsjes onderweg en Kaiserstuhl, de kleinste stad van Zwitserland, even indrukwekkend als het fraaie bedevaartsoord Bad Zurzach.
Dag 8
Waldshut-Tiengen â” Basel (ca. 50 km + trein)
Vandaag door de dubbelstad Laufenburg en, in Bad Säckingen, over Europa’s langste, overdekte, houten brug. Bezoek Schloss Beuggen, ooit zetel van de Duitse Orde, en de Romeinse ruïnes in Kaiseraugst. In Rheinfelden stapt u op de trein naar Basel, de ommuurde, middeleeuwse bisschopstad met vele musea en sinds jaar en dag culturele hoofdstad van Zwitserland.
Dag 9
Basel â” Müllheim (ca. 50 km)
U verlaat het stadse Basel langs de typisch Franse kanalen en steekt via één van de Rijnstuwen over naar de Duitse zijde van de rivier met zijn idyllische uiterwaarden. U passeert Neuenburg am Rhein, zichtbaar ooit een belangrijke vestingstad. Vanaf hier is het nog slechts enkele kilometers naar het gezellige Müllheim met zijn talrijke molens.
Dag 10
Müllheim â” Breisach/Freiburg (ca. 35 / 55 km)
Uiterwaarden flankeren de ‘Rhein-Radweg’ tussen Neuenburg en Breisach. Hoog boven de rivier tronen imposante burchten en kloosters. Geniet onderweg van de haast middeleeuwse sfeer op de rivieroever. Maak een ommetje naar de Franse vesting Neuf-Brisach of koers door naar Freiburg, aan de voet van het Zwarte Woud, met zijn prachtig geconserveerde ‘Altstad’.
Dag 11
Breisach/Freiburg â” Entenheim (ca. 45 / 65 km)
Vandaag passeert u de langs de Rijnoever gelegen Kaiserstuhl, een ca. 560 meter hoge vulkaanberg. Lavarotsen, wijngaarden en boomgaarden domineren nu het landschap. De ‘Weinstraße’ voert u door oogstrelende wijndorpen. Eindbestemming is Ettenheim, een schilderachtig, barokstadje aan de voet van het Zwarte Woud.
Dag 12
Ettenheim â” Straatsburg (ca. 55 km)
Molens en wijnbouw kennen een lange traditie in Ortenau. Bij het icoon van de regio, het 17e eeuwse kasteel Mahlberg, geniet u van een fantastisch uitzicht over het Rijndal. U steekt de rivier over via de beroemde ‘Passerelle des deux Rives’, het symbool voor Europese integratie, om in één van Europa’s mooiste historische steden te eindigen: Straatsburg.
Dag 13
Straatsburg â” Rastatt (ca. 55 km)
Vandaag gaat fietsen bijna vanzelf door de idyllische uiterwaarden, te vinden aan zowel de Franse als Duitse zijde van de rivier. Een bezoek aan Soufflenheim, bekend om het typisch Elzasser aardewerk is een aanrader evenals het barokke paleis in Rastatt, dat wordt omgeven door restanten van vroegere, militaire vestingwerken. 
Dag 14
Rastatt â” Germersheim (ca. 60 km)
Een ontspannen rit over de Rijnoever naar de stad Karlsruhe, waarvan de contouren worden gedomineerd door de imponerende toren van het gelijknamige kasteel. Neem een kijkje in het Zwedenpaleis of de immense, klassieke koepelkerk van St. Stephan, één van de grootste in Zuid-Duitsland. Vestingstad Germersheim, pal aan de Rijn, is uw eindbestemming.
Dag 15
Germersheim â” Speyer (ca. 25 km)
Vandaag een relatief korte etappe over de Rheinradweg. Langs groene, grazige rivieroevers gaat het naar de fraaie en gezellige Domstad Speyer. Deze – tijdens het Heilige Roomse rijk – keizerlijke stad kent een haast middeleeuwse sfeer. De kathedraal Mariendom is de grootste, Romaanse kerk ter wereld en staat dan ook op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Dag 16
Speyer â” Worms (ca. 60 km)
Eerst naar historisch Schwetzingen met zijn voormalige zomerresidentie van de vorsten Karl Philipp en Karl Theodor. Peddel verder langs de Neckar naar de Romeinenstad Ladenburg. Door het hier vlakke Rijndal bereikt u Keizer- en Nibelungenstad Worms met zijn 12e eeuwse Dom, Martin Luther monument en oudste, Europese, Joodse begraafplaats.
Dag 17
Worms â” Mainz (ca. 55 / 70 km)
U volgt idyllische weggetjes langs oude rivierarmen tot aan Oppenheim: stad van gotiek en wijn. De te bezoeken ondergrondse kelders vormen een indrukwekkend labyrint. Nog een klein stukje naar Mainz met zijn Keizerlijke Dom, Kurfürster slot, Gutenberg Museum, schilderachtige straatjes met vakwerkhuisjes en heerlijke wandelpromenades langs de rivier.
Dag 18
Mainz â” Rüdesheim (ca. 30 / 40 km)
De Rieslingroute volgend, passeert u romantische wijndorpjes als Eltville en Oestrich-Winkel. Voor het imposante, vroeg-gotische klooster Eberbach moet wel een ommetje worden gemaakt. In Rüdesheim aangekomen, bezoekt u het St. Hildegard klooster of neemt u de kabelbaan naar het indrukwekkende 19e eeuwse Niederwald Monument: ‘de hoeder over de Rijn’.
Dag 19
Rüdesheim â” Koblenz (ca. 35 / 70 km)
Start met een boottocht (ca. 1,5 uur) langs de wereldbefaamde Loreley. Eenmaal aan wal in St. Goar begint uw fietsdag. Onderweg door de ‘Middenrijn’ (UNESCO werelderfgoed) prachtige  stadjes, als Boppard en Rhens, en een veelheid aan typische burchten. Bij het gezellige, historische Koblenz, gelegen aan de ‘Duitse Hoek’, ziet u Moezel en Rijn samenvloeien. 
Dag 20
Koblenz â” Bad Honnef/Omgeving (ca. 45 km)
Na een laatste blik op de 19e eeuwse Ehrenbreitstein gaat het via Neuwied naar het evenzeer fraaie Andernach. Onderweg ziet u vele oude burchten en vestingwerken. Na Bad Hönningen, met een grenswal uit de Romeinse tijd, is een rustpauze in vakwerkstadje Linz geen slecht idee. Langs idyllische wijndorpen bereikt u Bad Honnef, eindbestemming van deze dag.
Dag 21
Bad Honnef/Omgeving â” Keulen (ca. 45 km)
Langs de voet van het Siebengebirge over een fijn fietspad naar Königswinter waar Slot Drachenburg majestueus boven het Rijndal uittorent. Wandel in Bonn langs het oude raadhuis in Rococo stijl, het barokke Poppelsdorfer Slot of de Bonner Münster. Hoogtepunt van de dag blijkt toch de Dom van de metropool Keulen: de grootste, Noord-Europese, gotische kerk.
Dag 22
Keulen â” Düsseldorf (ca. 60 km)
Langs grazige uiterwaarden met talrijke knotwilgen naar Dormagen. Zons blijkt een middeleeuws kleinood, een ideaal sprookjesdecor. Het oeroude Neuss, aan de monding van de Erft, is bekend om zijn 14e eeuwse Quirinus kathedraal. Eindoel is het chique Düsseldorf met zijn Königsallee, belangrijke kunstverzamelingen, leuke galeriën én ‘s werelds langste bierbuffet.
Dag 23
Düsseldorf â” Rheinberg (ca. 65 km)
Door het hart van het Duitse mijnbouwgebied naar Duisburg, het belangrijkste centrum van de Midden-Europese staalindustrie, aan de monding van de Roer. Onderweg bijzondere en unieke industriële ‘monumenten’ zoals het havenkwartier Ruhrort. Daarna komen natuurliefhebbers aan hun trekken; de uitgestrekte graslanden en talrijke meren vormen een waar vogelparadijs.
Dag 24
Rheinberg â” Emmerich (ca. 60 km)
Idyllische natuurgebieden langs de Rijn domineren deze dag. Plan een stop bij de Willibrordi kathedraal in Wesel en de St. Viktor Dom in Xanten. Zowel het archeologisch park in dit oude stadje als het amfitheather in Birten doen Romeinse tijden herleven. Einddoel is hanzestad Emmerich met over de Nederrijn de langste hangbrug van Duitsland.
Dag 25
Emmerich â” Nijmegen (ca. 40 km)
Een paar kilometer naar de Nederlandse grens, waar de Rijn splitst in Waal en Nederrijn. Volg de brede Waal door de fraaie Ooypolder tot aan Nijmegen, de oudste stad van Nederland óf neem de fraaie Nederrijnroute via Arnhem (15 km extra). Bezoek in Nijmegen de 13e eeuwse gotische Stevenskerk, de Stadswaag en natuurlijk het Nationaal Fietsmuseum.
Dag 26
Nijmegen â” Tiel (ca. 40 km)
Misschien voor vertrek nog een rondje Nijmegen. Dan vervolgens langs de Waal door één van de vruchtbaarste Europese streken: de Betuwe. Groente- en fruitteelt domineren hier het landschap. Geniet hier afhankelijk van het seizoen van uitbundige voorjaarsbloesem of sappig fruit uit de stalletjes langs de weg. Eindpunt is schilderachtig Tiel, Betuws hoofdstad.
Dag 27
Tiel â” Gorinchem, ca. 50 km
Iets weg van de Rijn ligt het middeleeuwse, volledig ommuurde Buren met huizen uit de 17e en 18e eeuw. Steek nabij Kasteel Waardenburg over naar Zaltbommel met zijn attractieve, oude binnenstad. Bezoek, waar Maas en Waal  samenvloeien, het schilderachtige Slot Loevestein. In het vestingstadje Woudrichem neemt u tenslotte het veer naar Gorinchem.
Dag 28
Gorinchem â” Dordrecht (ca. 50 km)
Na een ochtendrit door de mooie binnenstad van Gorinchem verder langs de Waal de Rijndelta in. Hoogtepunt is hier het Nationaal Park De Biesbosch, waar mooie rondvaarten kunnen worden gemaakt. De vernieuwde oeververbinding brengt u in Dordrecht, de oude vestingstad met zijn 1.000 monumenten en unieke, historische havengebied.
Dag 29
Dordrecht â” Rotterdam (ca. 35 km) / Vertrek Rotterdam
Per waterbus naar Papendrecht voor een tocht door de Alblasserwaard. Stop bij de wereldberoemde, waterrijke Kinderdijk (UNESCO-werelderfgoed) met zijn 19 antieke poldermolens op een rij. Dan langs de Nieuwe Maas, over de Erasmusbrug, naar dynamisch Rotterdam, 5e in de top-10 van ‘world top cities’ (Lonely Planet’s Best in Travel 2016). Hier sluit u uw Rijnroute fietsvakantie af en bent u een geweldige ervaring rijker!

Bekijk reisdetails bij FietsRelax

Beschrijving

Een spectaculaire ervaring: fietsen van bron tot monding langs één van Europa’s langste en indrukwekkendste stromen, de Rijn. Op zijn 1.239 km lange weg verbindt rivier de Rijn de verschillende culturen en de diverse landschappen van Zwitserland, Vorstendom Liechtenstein, Oostenrijk, Duitsland en Nederland om, tot rust gekomen, uit te monden in de Noordzee. De Rijnroute is een must-do voor fietsliefhebbers! Een enkele etappe van de Rijnroute fietsen kan natuurlijk ook.
De Rijnroute fietsvakantie
De totale Rijnroute is te verdelen in 4 etappes die u ook afzonderlijk kunt boeken.
Rijnroute – etappe 1 – van Chur naar Basel
Het eerste deel van de route voert u vanaf Chur in centraal Zwitserland, de plek waar Voor- en Achter-Rijn samenvloeien,  door Liechtenstein, Oostenrijk en Duitsland naar de fascinerende metropool Basel. De uitzichten onderweg op de imposante Alpenmassieven en het spiegelende Bodenmeer staan borg voor een serie onuitwisbare indrukken.
Alleen etappe 1 fietsen? Boek dan de Rijnroute etappe 1 – van Chur naar Basel fietsvakantie.
Rijnroute – etappe 2 – van Basel naar Speyer
Het tweede deel van de route gaat door het 60 km brede, zogeheten Oberrheingraben. U passeert de bergflanken van het Zwarte Woud, het glooiende Odenwald en de toppen van Vogezen en Pfälzerwald. De natuurlijke grens, die de Rijn hier tussen Frankrijk en Duitsland vormt, spreekt tot de verbeelding: het Franse ‘savoir-vivre’ versus de Duitse ‘Gemütlichkeit’.
Alleen etappe 2 fietsen? Boek dan de Rijnroute etappe 2 – van Basel naar Speyer fietsvakantie.
Rijnroute – etappe 3 – van Speyer naar Keulen
Het derde deel van de route brengt u langs de schilderachtige wijngebieden van Rhein-Hessen en Rheingau. Tussen Rüdesheim en Koblenz gaat het verder door de schitterende natuur langs de bovenloop van de ‘Middenrijn’ met burchten, kastelen en historische vestigingstadjes (UNESCO werelderfgoed) om te eindigen in de magische stad Keulen. 
Alleen etappe 3 fietsen? Boek dan de Rijnroute etappe 3 – van Speyer naar Keulen fietsvakantie.
Rijnroute – etappe 4 – van Keulen naar Rotterdam
Het vierde deel van de route volgt de Nederrijn door één van Europa’s imposantste industriële regio’s, het Roergebied, onder de naam RUHR 2010 volledig herontworpen. Heuvelland gaat over in Oerhollands landschap met rivierdorpjes, polders, molens en dijken afgewisseld met historische stadjes. Nabij dynamisch Rotterdam mondt de Rijn tenslotte uit in de Noordzee. 
Alleen etappe 4 fietsen? Boek dan de Rijnroute etappe 4 – van Keulen naar Rotterdam fietsvakantie.
Hoogtepunten van de Rijnroute fietsvakantie:
• Rijnroute: een maandlange fietsroute langs rivier de Rijn; van bron tot monding
• overwegend vlak tot licht heuvelachtig, goed gemarkeerd
• door 5 landen, 5 culturen
• van alpen tot laagland
• door magnifieke steden en mooie natuur
 
Dag 1
Aankomst Chur
Check-in in uw hotel en laat u bekoren door de romantische sfeer in Chur, de oeroude hoofdstad van het kanton Graubünden. Geniet van het zicht op de Bischofsburg tegen het prachtige, omringende Alpenlandschap. Slenter door het historische stadsdeel om alvast in de stemming te komen voor de enerverende fietsdagen die u wachten.
Dag 2
Rondrit Chur via Disentis (ca. 65 km + trein)
U begint uw dag met een treinreis naar Disentis, waar Voor-Rijn en Achter-Rijn samenvloeien. Na een bezoek aan één van Europa’s oudste kloosters daalt u af door het Voor-Rijndal, waar het reto-romaans nog domineert. Het is een indrukwekkende kloof, met canyonachtige kenmerken, die de Rijn hier heeft uitgesleten. 
Dag 3
Chur â” Feldkirch (ca. 65 km)
Vandaag gaat het, wat vlakker, naar Liechtenstein. In de hoofdstad Vadus zijn er naast een boeiend kunstmuseum, ook vorstelijke wijnkelders waar u op zoek kunt gaan naar een paar uitgelezen wijnen. Op een steenworp afstand ligt het historisch fraaie Feldkirch met het perfect bewaard gebleven slot Schattenburg, dat hoog boven de stad uittorent.
Dag 4
Feldkirch â” St. Gallen (ca. 45 km + trein)
Eenmaal op de fiets volgt u vandaag de wilde, Zwitserse Rijn tot aan de Bodensee. Het nauwe Alpendal verbreedt zich en al gauw dienen zich de eerste wijngaarden aan. Bijzonder is dat in de heuvels rond het historische Altstätten al meer dan 1000 jaar uitstekende wijnen worden geproduceerd. Deze fijne fietsdag eindigt vandaag in St. Gallen.
Dag 5
St.Gallen â” Konstanz (ca. 45 km)
Vandaag op weg langs de oevers van het schilderachtige Bodenmeer. Naar Altenrhein met zijn architectonisch wonderlijke ‘Hundertwasser Markthal’ en het bedevaartsoort Rorschach. De route gaat verder door pittoreske dorpjes omgeven door de appelboomgaarden van Mostindien. Geniet van de avond in het gezellige havengebied van Konstanz.
Dag 6
Konstanz â” Schaffhausen (ca. 50 km)
Na het verlaten van Konstanz passeert u op uw route langs het Bodenmeer schilderachtige, Zwitserse vissersdorpjes. U bezoekt één van de best bewaarde middeleeuwse steden van Zwitserland: Stein am Rhein. Maar het echte hoogtepunt van de dag zijn toch de watervallen en indrukwekkende burcht Munat in Schaffhausen.
Dag 7
Schaffhausen â” Waldshut-Tiengen (ca. 60 km)
Als u wilt zijn de watervallen van Schaffhausen per boot van écht dichtbij te bewonderen. Eenmaal op de fiets op weg naar Waldshut blijken het klooster op het eiland Rheinau, de charmante vissersplaatsjes onderweg en Kaiserstuhl, de kleinste stad van Zwitserland, even indrukwekkend als het fraaie bedevaartsoord Bad Zurzach.
Dag 8
Waldshut-Tiengen â” Basel (ca. 50 km + trein)
Vandaag door de dubbelstad Laufenburg en, in Bad Säckingen, over Europa’s langste, overdekte, houten brug. Bezoek Schloss Beuggen, ooit zetel van de Duitse Orde, en de Romeinse ruïnes in Kaiseraugst. In Rheinfelden stapt u op de trein naar Basel, de ommuurde, middeleeuwse bisschopstad met vele musea en sinds jaar en dag culturele hoofdstad van Zwitserland.
Dag 9
Basel â” Müllheim (ca. 50 km)
U verlaat het stadse Basel langs de typisch Franse kanalen en steekt via één van de Rijnstuwen over naar de Duitse zijde van de rivier met zijn idyllische uiterwaarden. U passeert Neuenburg am Rhein, zichtbaar ooit een belangrijke vestingstad. Vanaf hier is het nog slechts enkele kilometers naar het gezellige Müllheim met zijn talrijke molens.
Dag 10
Müllheim â” Breisach/Freiburg (ca. 35 / 55 km)
Uiterwaarden flankeren de ‘Rhein-Radweg’ tussen Neuenburg en Breisach. Hoog boven de rivier tronen imposante burchten en kloosters. Geniet onderweg van de haast middeleeuwse sfeer op de rivieroever. Maak een ommetje naar de Franse vesting Neuf-Brisach of koers door naar Freiburg, aan de voet van het Zwarte Woud, met zijn prachtig geconserveerde ‘Altstad’.
Dag 11
Breisach/Freiburg â” Entenheim (ca. 45 / 65 km)
Vandaag passeert u de langs de Rijnoever gelegen Kaiserstuhl, een ca. 560 meter hoge vulkaanberg. Lavarotsen, wijngaarden en boomgaarden domineren nu het landschap. De ‘Weinstraße’ voert u door oogstrelende wijndorpen. Eindbestemming is Ettenheim, een schilderachtig, barokstadje aan de voet van het Zwarte Woud.
Dag 12
Ettenheim â” Straatsburg (ca. 55 km)
Molens en wijnbouw kennen een lange traditie in Ortenau. Bij het icoon van de regio, het 17e eeuwse kasteel Mahlberg, geniet u van een fantastisch uitzicht over het Rijndal. U steekt de rivier over via de beroemde ‘Passerelle des deux Rives’, het symbool voor Europese integratie, om in één van Europa’s mooiste historische steden te eindigen: Straatsburg.
Dag 13
Straatsburg â” Rastatt (ca. 55 km)
Vandaag gaat fietsen bijna vanzelf door de idyllische uiterwaarden, te vinden aan zowel de Franse als Duitse zijde van de rivier. Een bezoek aan Soufflenheim, bekend om het typisch Elzasser aardewerk is een aanrader evenals het barokke paleis in Rastatt, dat wordt omgeven door restanten van vroegere, militaire vestingwerken. 
Dag 14
Rastatt â” Germersheim (ca. 60 km)
Een ontspannen rit over de Rijnoever naar de stad Karlsruhe, waarvan de contouren worden gedomineerd door de imponerende toren van het gelijknamige kasteel. Neem een kijkje in het Zwedenpaleis of de immense, klassieke koepelkerk van St. Stephan, één van de grootste in Zuid-Duitsland. Vestingstad Germersheim, pal aan de Rijn, is uw eindbestemming.
Dag 15
Germersheim â” Speyer (ca. 25 km)
Vandaag een relatief korte etappe over de Rheinradweg. Langs groene, grazige rivieroevers gaat het naar de fraaie en gezellige Domstad Speyer. Deze – tijdens het Heilige Roomse rijk – keizerlijke stad kent een haast middeleeuwse sfeer. De kathedraal Mariendom is de grootste, Romaanse kerk ter wereld en staat dan ook op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Dag 16
Speyer â” Worms (ca. 60 km)
Eerst naar historisch Schwetzingen met zijn voormalige zomerresidentie van de vorsten Karl Philipp en Karl Theodor. Peddel verder langs de Neckar naar de Romeinenstad Ladenburg. Door het hier vlakke Rijndal bereikt u Keizer- en Nibelungenstad Worms met zijn 12e eeuwse Dom, Martin Luther monument en oudste, Europese, Joodse begraafplaats.
Dag 17
Worms â” Mainz (ca. 55 / 70 km)
U volgt idyllische weggetjes langs oude rivierarmen tot aan Oppenheim: stad van gotiek en wijn. De te bezoeken ondergrondse kelders vormen een indrukwekkend labyrint. Nog een klein stukje naar Mainz met zijn Keizerlijke Dom, Kurfürster slot, Gutenberg Museum, schilderachtige straatjes met vakwerkhuisjes en heerlijke wandelpromenades langs de rivier.
Dag 18
Mainz â” Rüdesheim (ca. 30 / 40 km)
De Rieslingroute volgend, passeert u romantische wijndorpjes als Eltville en Oestrich-Winkel. Voor het imposante, vroeg-gotische klooster Eberbach moet wel een ommetje worden gemaakt. In Rüdesheim aangekomen, bezoekt u het St. Hildegard klooster of neemt u de kabelbaan naar het indrukwekkende 19e eeuwse Niederwald Monument: ‘de hoeder over de Rijn’.
Dag 19
Rüdesheim â” Koblenz (ca. 35 / 70 km)
Start met een boottocht (ca. 1,5 uur) langs de wereldbefaamde Loreley. Eenmaal aan wal in St. Goar begint uw fietsdag. Onderweg door de ‘Middenrijn’ (UNESCO werelderfgoed) prachtige  stadjes, als Boppard en Rhens, en een veelheid aan typische burchten. Bij het gezellige, historische Koblenz, gelegen aan de ‘Duitse Hoek’, ziet u Moezel en Rijn samenvloeien. 
Dag 20
Koblenz â” Bad Honnef/Omgeving (ca. 45 km)
Na een laatste blik op de 19e eeuwse Ehrenbreitstein gaat het via Neuwied naar het evenzeer fraaie Andernach. Onderweg ziet u vele oude burchten en vestingwerken. Na Bad Hönningen, met een grenswal uit de Romeinse tijd, is een rustpauze in vakwerkstadje Linz geen slecht idee. Langs idyllische wijndorpen bereikt u Bad Honnef, eindbestemming van deze dag.
Dag 21
Bad Honnef/Omgeving â” Keulen (ca. 45 km)
Langs de voet van het Siebengebirge over een fijn fietspad naar Königswinter waar Slot Drachenburg majestueus boven het Rijndal uittorent. Wandel in Bonn langs het oude raadhuis in Rococo stijl, het barokke Poppelsdorfer Slot of de Bonner Münster. Hoogtepunt van de dag blijkt toch de Dom van de metropool Keulen: de grootste, Noord-Europese, gotische kerk.
Dag 22
Keulen â” Düsseldorf (ca. 60 km)
Langs grazige uiterwaarden met talrijke knotwilgen naar Dormagen. Zons blijkt een middeleeuws kleinood, een ideaal sprookjesdecor. Het oeroude Neuss, aan de monding van de Erft, is bekend om zijn 14e eeuwse Quirinus kathedraal. Eindoel is het chique Düsseldorf met zijn Königsallee, belangrijke kunstverzamelingen, leuke galeriën én ‘s werelds langste bierbuffet.
Dag 23
Düsseldorf â” Rheinberg (ca. 65 km)
Door het hart van het Duitse mijnbouwgebied naar Duisburg, het belangrijkste centrum van de Midden-Europese staalindustrie, aan de monding van de Roer. Onderweg bijzondere en unieke industriële ‘monumenten’ zoals het havenkwartier Ruhrort. Daarna komen natuurliefhebbers aan hun trekken; de uitgestrekte graslanden en talrijke meren vormen een waar vogelparadijs.
Dag 24
Rheinberg â” Emmerich (ca. 60 km)
Idyllische natuurgebieden langs de Rijn domineren deze dag. Plan een stop bij de Willibrordi kathedraal in Wesel en de St. Viktor Dom in Xanten. Zowel het archeologisch park in dit oude stadje als het amfitheather in Birten doen Romeinse tijden herleven. Einddoel is hanzestad Emmerich met over de Nederrijn de langste hangbrug van Duitsland.
Dag 25
Emmerich â” Nijmegen (ca. 40 km)
Een paar kilometer naar de Nederlandse grens, waar de Rijn splitst in Waal en Nederrijn. Volg de brede Waal door de fraaie Ooypolder tot aan Nijmegen, de oudste stad van Nederland óf neem de fraaie Nederrijnroute via Arnhem (15 km extra). Bezoek in Nijmegen de 13e eeuwse gotische Stevenskerk, de Stadswaag en natuurlijk het Nationaal Fietsmuseum.
Dag 26
Nijmegen â” Tiel (ca. 40 km)
Misschien voor vertrek nog een rondje Nijmegen. Dan vervolgens langs de Waal door één van de vruchtbaarste Europese streken: de Betuwe. Groente- en fruitteelt domineren hier het landschap. Geniet hier afhankelijk van het seizoen van uitbundige voorjaarsbloesem of sappig fruit uit de stalletjes langs de weg. Eindpunt is schilderachtig Tiel, Betuws hoofdstad.
Dag 27
Tiel â” Gorinchem, ca. 50 km
Iets weg van de Rijn ligt het middeleeuwse, volledig ommuurde Buren met huizen uit de 17e en 18e eeuw. Steek nabij Kasteel Waardenburg over naar Zaltbommel met zijn attractieve, oude binnenstad. Bezoek, waar Maas en Waal  samenvloeien, het schilderachtige Slot Loevestein. In het vestingstadje Woudrichem neemt u tenslotte het veer naar Gorinchem.
Dag 28
Gorinchem â” Dordrecht (ca. 50 km)
Na een ochtendrit door de mooie binnenstad van Gorinchem verder langs de Waal de Rijndelta in. Hoogtepunt is hier het Nationaal Park De Biesbosch, waar mooie rondvaarten kunnen worden gemaakt. De vernieuwde oeververbinding brengt u in Dordrecht, de oude vestingstad met zijn 1.000 monumenten en unieke, historische havengebied.
Dag 29
Dordrecht â” Rotterdam (ca. 35 km) / Vertrek Rotterdam
Per waterbus naar Papendrecht voor een tocht door de Alblasserwaard. Stop bij de wereldberoemde, waterrijke Kinderdijk (UNESCO-werelderfgoed) met zijn 19 antieke poldermolens op een rij. Dan langs de Nieuwe Maas, over de Erasmusbrug, naar dynamisch Rotterdam, 5e in de top-10 van ‘world top cities’ (Lonely Planet’s Best in Travel 2016). Hier sluit u uw Rijnroute fietsvakantie af en bent u een geweldige ervaring rijker!

Extra informatie

Reisorganisatie

FietsRelax

Bestemming

Zwitserland

Soort

Individueel

Vervoer

Eigen vervoer

Reisduur

29 dagen